Bursa’daki yaşam alanı savunucuları ve kitle örgütlerinin bölgenin doğasının tahribata uğrayacağı ve Uludağ’a büyük zararlar vereceğini belirterek ka
Bursa’daki yaşam alanı savunucuları ve kitle örgütlerinin bölgenin doğasının tahribata uğrayacağı ve Uludağ’a büyük zararlar vereceğini belirterek karşı çıktığı Uludağ Alanı Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda kabul edildi.
Komisyonda konuşan CHP Adana Milletvekili, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, AKP’nin zarar ve talanı oldu bittiye getirmeye çalıştığını kaydetti. Bütçe görüşmeleri sürerken böyle hayati bir konunun alelacele komisyona sevk edilip kabul edilmesine tepki gösteren Dr. Şevkin, koruma alanı ilan edilen Kapadokya Peribacaları’ndaki yapılaşmaya dikkat çekti.
Peribacaları üzerinde yürünmemesi gerekirken yol yapıldığını, mağara üzerine bina dikildiğini kaydeden Dr. Şevkin, AKP’li milletvekillerine dönerek, “Siz koruma alanı ettiğinizde biz korkuyoruz. Eyvah diyoruz” diye konuştu.
ENDİŞE BÜYÜK!
Doğa harikası, ekolojik oluşum ve jeolojik bir miras olan Salda Gölü’nü de hatırlatan Dr. Şevkin, çıplak ayakla bile girilmemesi gereken gölün ucube bir yere çevrildiğine dikkat çekti. Doğanın, mirasın korunmasının önemine dikkat çeken ancak AKP’nin bu tür girişimlerinden kuşku duyulduğunu, yapılan koruma çalışmalarındaki tahribatların Uludağ’la ilgili de endişe verici olduğunu vurguladı.
Uludağ’daki ekosistemin ve döngünün bütünlüğünü korumanın önemine işaret eden Dr. Şevkin, kanun tasarısının TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesi durumunda Uludağ’ın büyük bölümünün milli park olmaktan çıkarılacağını, sulak alanların yok edileceğini, yer altı sularını, nehirleri, ovayı besleyen kaynakların bitirileceğini savundu. Yeraltı su sisteminin bütünlüklü olarak ele alınmasının bilimsel bir yaklaşım olduğuna dikkat çeken Dr. Şevkin, “Dünya mirası olan Uludağ’ı korumak, hepimizin ödevidir” dedi.
“UZAY TEKNOLOJİSİNDE KULLANILAN MADEN VAR”
Uludağ’da bir jeolojik oluşum gerçeğinden hareketle var olan kaplıcalar, su kaynakları, jeotermal kaynaklar, maden yatakları, şelaleler, buzul gölleri ile ilgili jeoloji mühendislerinin çalışma yapmasının önemine işaret eden Dr. Şevkin, söz konusu yerde wolfram madeni bulunduğunu, bu madenin dünyada uzak teknolojisinde kullanıldığını vurguladı. Bursait adı verilen sadece Bursa’da çıkarılan bir madenin varlığından da söz eden Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, “Bu maden çeşidi de üniversite hocaları tarafından özel olarak incelenmeli ve korunmalıdır.
Yeni Adana