Depremlerin ardından en çok tartışılan konular arasında bilim insanlarına kulak verilmemesi oldu. Fakat durum bununla sınırlı da değil. Üniversiteler
Depremlerin ardından en çok tartışılan konular arasında bilim insanlarına kulak verilmemesi oldu. Fakat durum bununla sınırlı da değil. Üniversitelerin jeoloji ve jeofizik mühendisliği bölümlerinden mezun olan kişilerin büyük bölümünün niteliklerine uygun olmayan işlerde çalıştırıldıkları öğrenildi.
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin verilerine göre yüz jeoloji mühendisinden 69’u iş bulabildiğinde asgari ücretle çalışmaya başlıyor. Niteliğine uygun işlerde çalışan jeoloji mühendisinin oranı ise yalnızca yüzde 49,2. Kamuda işe yerleşen jeoloji mühendisi oranı ise sadece yüzde 20.
Jeofizik mühendislerinin durumu ise jeoloji mühendislerinden daha da kötü. İş bulabilen jeofizik mühendislerinin yüzde 75’i asgari ücretle çalışmaya başlıyor. Yüz jeofizik mühendisinden sadece yüzde 38,4’ü niteliklerine uygun işlerde çalışıyor. Kamuda işe yerleşen oranı ise tıpkı jeoloji mühendislerinde olduğu gibi sadece yüzde 20.
Öte yandan 2020 yılında hazırlanan bir rapora göre ise jeoloji mühendislerinin önemli bir kısmı işsiz. Atama Bekleyen Jeoloji Mühendisleri Platformu’nun hazırladığı rapora göre o dönem sayıları 27 bini bulan jeoloji mühendislerinin yüzde 35-40’ı işsizdi.
DİYARBAKIR’DA BİR JEOLOJİ MÜHENDİSİ
Diyarbakır Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Dicle Barç geçen günlerde amidahaber’e yaptığı açıklamada çarpıcı ifadeler kullanmıştı. Barç şunları söylemişti: “Yerel yönetimlerde jeoloji mühendisi yok denecek kadar az. Sadece Kayapınar Belediyesi’nde jeoloji mühendisi var. Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan jeoloji mühendisini farklı bir birimde çalıştırıyorlar. Denetim yapma yetkimiz elimizden alındı. Destek olamıyoruz. Bir yapı yapılmadan önce mutlaka jeoloji mühendisinin bakması lazım.”