Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK) bünyesinde yerin eksi 500 kodlarında kömür kazarak ülke ekonomisine katkı veren maden işçileri, sadece kömür üretme
Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK) bünyesinde yerin eksi 500 kodlarında kömür kazarak ülke ekonomisine katkı veren maden işçileri, sadece kömür üretmekle kalmayıp, deprem ve doğal afetlerde de enkaz altından can kurtarma başarısını gösteriyor.
17 Ağustos 1999 Marmara ve 12 Kasım 1999 Düzce depremlerinde olduğu gibi 6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7,7 şiddetindeki depremden saatler sonra ve saat 13.24’te de merkez üssü Elbistan ilçesinde yaşanan 7,6 büyüklüğündeki ikinci depremde binilerce vatandaşımız yaşamını yetirdi ve binlerce vatandaşımız yaralanmıştı.
MADENCİ İLK YARDIMA KOŞANLAR ARASINDA
Büyük felaketin yaşandığı ilk anlardan itibaren, deprem bölgelerine giden kurtarma ekipleri arasında yine Zonguldaklı maden işçileriydi.
Depremin duyulduğu ilk dakikalarda tüm hazırlıklarını yapan madenciler; bareti, çizmesi, kazması, küreği, tahkimat kuracağı, enkaz altına sarma yapacağı malzemeleri ile depremin yaşandığı; Kahramanmaraş’ın yanı sıra Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’ya giderek enkaz altından canlı insanları kurtarmak için canla başla görev yaptılar.
ÇOK SAYIDA CAN KURTARDILAR
Depremin ağır hasarlar verdiği bölgelere dağılan yüzlerce madenci enkaz altlarından insanları canlı kurtarmak için bilgi ve tecrübelerini de konuşturdular.
Bu zamana kadar belki de kimsenin bilmediği, yerin yüzlerce metre altında kömür kazma çalışmaları sırasında Domuzdamı ve tahkimat tekniğini kullanan madenciler bu teknik sayesinde onlarca insanı enkaz altından canlı kurtarmayı da başardı.
MADENCİ, TÜRKİYE’YE DOMUZDAMINI ANLATTI
Çok katlı binaların bile yerle bir olduğu deprem felaketinde, girilmesi çok tehlikeli olan enkaz altlarına kurulan Domuzdamı ve tahkimat işlemi uygulayan madenciler bir tarafta çok sayıda insanı canlı olarak çıkarırken, diğer taraftan da madencilik terimi ve madencilikte kullanılan Domuzdamı tekniğinin tüm televizyon ve ulusal basının gündemine getirilmesini de sağladı.
GAZETE VE TELEVİZYONLAR GENİŞ YER VERDİ
Deprem ve doğal afetlerde enkaz altında kalanları kurtarmak için kullanılan Domuzdamı ve tahkimat yönteminin ne kadar önemli olduğu gerçeği yaşanan bu depremde ortayı çıkmış oldu.
Zonguldaklı madencilerin kullandığı bu yöntem yerli ve yabancı tüm televizyonların ilgisini çekmiş olmalı ki, hemen hemen tüm medya Domuzdamı tekniğini haberlerinde geniş yer verdiler.
MADENCİ, DEPREM VE DOĞAL AFETLERDE KURTARICI
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığına bağlı olarak 1938’de kurulan Merkez Tahlisiye İstasyonu, kurtarma, ocak yangını, göçüklerde enkaza girme ve gazla mücadele konularında uzman olan Zonguldaklı madenciler, deprem ve doğal afetlerde kurtarıcı olarak biliniyor.
UZMANLIK GEREKTİRECEK BİLGİ VE TECRÜBEYE SAHİP
Yerin yüzlerce metre altında kömür üretimi sırasında yaşanan maden kazalarındaki deneyimleriyle göçük açma, ahşap tahkimat yapımı ve dar alanlarda çalışma kabiliyeti gibi uzmanlık gerektirecek bilgi ve tecrübeye sahip madenciler, yerin yüzlerce metre altında edindikleri tecrübeyle kurtarma çalışmalarında başarılı oluyor.
Haber: Çetin ÖZDEMİR