Zonguldak Kozlu’da 1992’de Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi’ndeki maden ocağında grizu patlaması sonucu 263 madencinin ölümünün ardınd
Zonguldak Kozlu’da 1992’de Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi’ndeki maden ocağında grizu patlaması sonucu 263 madencinin ölümünün ardından ilan edilen 3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü’nde katliamların son bulmamasına tepki yağdı. Açıklamalarda, önlemler alınmadığı, gerekli düzenlemeler yapılmadığı için madenlerin can almaya, işyerlerinin de çalışanların mezarı olmaya devam ettiği vurgulandı.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) de iş cinayetlerine dair hazırladığı ocak ve şubat ayı raporunu yayımladı. Rapora göre ocak ayında 119, şubat ayında ise en az 182 işçi yaşamını yitirdi.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü’ne ilişkin açıklama yayımladı. “Esnek ve kuralsız çalışmayı, geçici iş ilişkisini, taşeronlaştırmayı yasal hale getiren, kıdem tazminatlarını, fazla mesai ücretlerini, sendikal hak ve yetkileri budayan işçi sağlığı ve iş güvenliğini işveren yükümlülüğü olarak görmeyen, örgütlülük önüne engeller koyan yasa ve diğer düzenlemeler iptal edilmeli” diyen Koramaz, ölümlü iş kazalarında işverenlerin önemsiz para cezalarıyla neredeyse ödüllendirildiğine dikkat çekti.
DEPREMDE ÖLDÜLER
Gece vardiyasında çalışan pek çok işçi ve hastanelerde çalışan çok sayıda sağlık emekçisinin depreme işyerlerinde yakalandığına değinen Koramaz, “Yıkılan işyerleri ve hastaneler pek çok çalışanın hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Depremin hemen ardından işverenlerin, işyerlerindeki malları kurtarmak için işçileri işyerlerine sokması ya da çalışmaya zorlaması nedeniyle meydana gelen artçı depremlerde hayatını kaybeden işçiler olmuştur. Deprem sonrası oluşan milyonlarca tonluk enkaz kaldırılmaya başlandı, enkaz kaldırma işlemi özellikle asbest nedeniyle hem bu işte çalışanlar hem de çevredekiler için risk oluşturmaktadır” dedi.Koramaz, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
►Enkaz kaldırma çalışmaları eğitim almış, profesyonel ekipler tarafından yapılmalıdır.
►Aşırı toz çıkışının önlenmesi için sulama yapılmalı / ıslak çalışılmalıdır.
►Hafriyatların döküleceği yerler yaşam alanlarından uzakta ve toz dağılımı önlenecek biçimde belirlenmeli ve düzenlenmelidir.
►Hafriyat alanlarına giriş ve çıkışlar kontrollü olarak yapılmalıdır.
►Enkaz kaldırma ve hafriyat çalışmaları esnasında ortamda bulunanların ve çalışanların FFP2 ya da FFP3 tipi maske, gözlük ve tulum kullanması sağlanmalıdır.
Esnek ve kuralsız çalışmayı, örgütlülük önüne engeller koyan düzenlemelerin iptal edilmesini isteyen Koramaz, güvenli ve güvenceli çalışma hakkı talep etti.
YETKİLİLER GÖREVE
TMMOB Maden Mühendisleri Odası tarafından yayımlanan açıklamada ise “Gerçekleşen iş cinayetleri ve iş kazalarının büyük çoğunluğunun önlenebilir olduğu bilinmektedir. Bilimsel ve teknik ölçütler doğrultusunda atılacak adımlar ile göz göre göre ‘Geliyorum’ demekte olan facialara son vermek mümkündür. Bunun için önce insan hayatına ve emeğe değer veren bir yaklaşımın benimsenmesi gerekmektedir. Tüm emekçileri mücadeleye, yetkilileri göreve çağırıyoruz” denildi. Bağımsız Maden-İş Sendikası’nın açıklamasında da şunlar ifade edildi: “TTK’ye ait Maden ocağında zincirleme grizu patlamaları ile 263 madenci kardeşimiz can verdi. Unutmayacağız.”
***
DEPREM BÖLGESİNDEKİ CİNAYETLER
İSİG Meclisi’nin iş cinayetlerine dair hazırladığı rapora göre ocakta 119, şubatta ise en az 182 işçi yaşamını yitirdi. ‘Deprem, iş cinayetleri, sel, yangınlar, salgın… Ölen hep biziz… Artık yeter!’ başlığıyla yapılan açıklamada, deprem bölgesindeki ölümlere ilişkin raporda, öne çıkanlar şöyle:
►Gece vardiyasında çalışırken hayatını kaybeden tüm işçiler de yine bölgedeki otellerde eğitim seminerleri ve geçici görevlendirme ile kalırken hayatını kaybeden işçi arkadaşlarımız da iş cinayetleri kapsamındadır.
►“İşe gelmeyen işçilerin işten çıkarılması”, “depremde hasar alan işyerlerinde üretime devam edilmesi”, “çalışma baskısı” gibi birçok uygulama ile karşılaştık.
►Asbest içeren büyük bir enkaz, uygun olmayan bir yıkım ve enkaz kaldırma faaliyeti ile atıkların atıldığı yerlerin uygun olmadığını görüyoruz.
►Deprem bölgesindeki tehlikeli kimyasallar, halk sağlığını tehdit ettiği gibi deprem bölgesinde çalışan işçileri de doğrudan etkilemekte ve ciddi sağlık riskleriyle karşı karşıya bırakmaktadır.
KOZLU’DAKİ 263 MADENCİ ANILDI
Zonguldak’taki maden kazasında hayatını kaybeden 263 işçi için Maden Şehitleri Anıtı’nda tören düzenlendi. Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi’nce gerçekleştirilen törende, Maden Şehitleri Anıtı’na çelenk konuldu. Maden Mühendisi Odası Başkanı Çağlar Öztürk, “Tüm ülkede, tüm çalışma alanlarında iş güvenliği önlemlerinin artırılması, bağımsız denetim sisteminin yerleştirilmesi, iş cinayetlerinin ve iş kazalarının durdurulması için yılmadan mücadele edeceğimizi kamuoyuna duyururuz” dedi.