HomeMaden

BATMAN’IN FOTOROMANI

TARİHİ GARIN İLK YOLCULARI1940’lı Yılların başında tren seferlerinin başladığı ‘DDY Batman Gar’ı daha çok ilk petrolcülerin seyahat ettiği mekand

TARİHİ GARIN İLK YOLCULARI

1940’lı Yılların başında tren seferlerinin başladığı ‘DDY Batman Gar’ı daha çok ilk petrolcülerin seyahat ettiği mekandı. Batman’a gelişlerde biraz endişe, biraz merak biraz da bilinmezlik taşıyan ilk petrolcüler, Gar binası önünde bavul ve valizleriyle bir araya gelip hüzün ve sevinci bir arada yaşardı.  “Batman” yazılı taştan tabelanın önünde toplanan eski petrolcüler, güzel anılarla birbirlerine veda edip petrol kentinden ayrıldılar.

GAR’DA ŞIKLIK VE ZERAFET VARDI

Bu kare de 1959 yılında DDY Batman Garı’nda çekildi. Dönemin TPAO Bölge Müdürü Suat Çalışlar, pilot Rafineri Müdürü Şemsi Ağar, eski Bakan ve Jeoloji mühendisi Esat Kıratlıoğlu, Batman Rafinerisi’nin ilk Müdürü Hasan Göker, Halit Çalışlar ve Ruhsar Çalışlar, DDY Batman Garı’ndaki şıklık ve zarafetleri objektiflere böyle yansımış. 64 Yıl önce bu manzara Batman Garı’nın ne kadar modern olduğunu gözler önüne seriyor.

YANGIN KULESİNİN DİLİ OLSA DA KONUŞSA

DDY Batman Garı’nın sembollerinden olan yangın kulesi tam 82 yıldır ayakta. Yaklaşık 17 yıl önce yangın tehlikesi atlatmıştı. Batman kent merkezinde SİT alanındaki yangın kulesi önünde yolculuk yapan eski petrolcülerden Esat Can, anı kitabında şunları yazmış, “Sitede 10, 15, 20 ve 25 yıl sıkılmadan bıkmadan yaşamak ve ayrılırken de bir yığın güzel anıları hatırladıkça bazen dudaklarda bir tebessüm bazen de göz pınarlarında bir ıslaklık olurdu. Özellikle gar ve yangın kulesi arasında trenin geliş saatini beklerken ayrı bir duyguya kapılır ve hüzünlenirdik.”

FARKLI DİLLER DE ŞARKILAR SÖYLEYEN ORKESTRAYDI

1963 ile 1970 Yılları arasında Batman’ın Site Mahallesi’nde zevkli bir sosyal yaşam vardı. Altın mikrofon kazanan TPAO orkestrası Çarşamba, Cuma ve Cumartesi olmak üzere haftada üç gün sahne alırdı. Geceleri renklendiren orkestraya TPAO’nun yöneticileri de orkestradaki solistlere eşlik ederlerdi. TPAO’nun eski yöneticilerinden Yücel Ataün, Fransızca şarkı söylerdi. TPAO’da İngilizce şarkı söyleyenler de vardı. Ödüllü orkestra o dönemlerde günün şarkıları ile 1 Nolu misafirhane pistinde en son moda danslarına eşlik eden eski petrolcüler de vardı.

ÇAĞDAŞ

https://www.batmancagdas.com/yasam/batmanin-fotoromani-1667-h84141.html

Paylaş