Madenci şehri olarak bilinen Madan, bir müze sayesinde yerli halkın geçim kaynağını turistlere tanıtıyor Yerli maden ocağının çalışmalarına
Madenci şehri olarak bilinen Madan, bir müze sayesinde yerli halkın geçim kaynağını turistlere tanıtıyor
Yerli maden ocağının çalışmalarına son vermesinden tam 40 yıl sonra içinde açılan müze yakın geçmişi anlatıyor. 2022’nin sonundan itibaren, madencilerin hayatıyla tanışmak isteyen herkes bu Rodop kasabasında açılan Madencilik müzesini ziyaret edebilir. Bilindiği üzere bu meslek zor ve risklidir. Bunun için eski maden ocağı isminin ‘Spoluka’ olması kimseye acayıp gelmiyor. Yeraltı dünyasına dalmadan önce turistler daha giriş kapısında zorunlu olarak kask alıyorlar.
Proje yöneticisi Biser Kurciev BNR’ye konuşurken şunları belirtti: “Maden ocağının uzunluğu 140 metredir.İçinde raylı bir sistem var. Bütün donanım çalışır durumdadır. Kompresör, agregat, madencilerin kullandıkları kırıcı ve delici tabancalar çalıştırılabilir. Ziyaretçiler madenci hayatı ile tanışırken aynı zamanda geçimini nasıl sağladıklarını merak ediyorlar. Bir de maden ocağının içinden nasıl sağlamlaştırılmış olduğunu görebiliyorlar.“
Yerin yüzlerce metre altında ortaya çıkarılan güzel krisraller, daha 1984 yılında meydana getirilen Kristal salonunda görülebilir.
Turistler, salonun iç tasarımı, bulunan madenlerin dizilmesine hayranlığını gizlemiyorlar. Küratör Asya Milanova şunları anlatıyor:
“Kristal salonunda yaklaşık 600 farklı kristal yer alıyor. Hepsi farklıdır, eşsizdir, bunların şekillenmesi milyonlarca yıl sürmüştür. Benzeri olmayan kristal yapısıyla galenit ve sfaleriti görebileceğimiz çok az maden ocağı bulunur. Kleofan, yeşilimsi sarı, bal, açık sarı tonlarında şeffaf, demir içermeyen bir sfalerittir. Bizde bunlar sarı, yeşil ve kahverengi renklidir. Kleofan güneşte şarj oluyor, karanlıkta ise ışık saçmaya başlıyor. ‘
‘Spoluka’ yeraltı müzesi ve Kristal salonu dışında, Madan’ın konukları kasabadan yaklaşık 2 kilometre mesafede bulunan ‘Şarenka’ mağarasını da ziyaret edebilirler. Bu mağarada onlar Trakların daha Bronz çağında (Hz.İsa’dan önce 6.-12. asırlarda) Rodopların bu bölümünde madencilik çalışmalarını nasıl gerçekleştirmiş olduğunu görebiliyorlar.