Maden Mühendisi, Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, Türkiye’de meydana gelen tüm felaketlerde arama kurtarma çalışmalarında uzman olan Maden İşç
Maden Mühendisi, Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, Türkiye’de meydana gelen tüm felaketlerde arama kurtarma çalışmalarında uzman olan Maden İşçilerine yasa ile arama-kurtarma yetkisi verilmesini istedi.
Deprem kuşağında olan Türkiye’nin her zaman yaşaması muhtemel olan Deprem gibi büyük felaketlerde arama kurtarma ve koordinasyon yetersizliğinde binlerce insanını kaybediyor. 17 Ağustos 1999 Marmara ve 12 Kasım 1999 Düzce depreminde olduğu gibi 6 Şubat 2023 günü merkezi üstü Kahramanmaraş olan ve 40 bine aşkın insanımızı kaybettiğimiz depremde olduğu gibi gecikmelide olsa Maden İşçilerinin tüm olumsuzluklara karşın arama kurtarma çalışmalarındaki cansiperane çalışmaları kamuoyunda taktirle karşılanıyor.
MADENCİLER YİNE GECİKMELİ GÖNDERİLDİ
Marmara Depreminde dönemin Valisi İsmet Metin Ankara’dan izin gelmediği gerekçesiyle deprem bölgesine üç gün gecikmeli olarak maden işçilerini göndermişti. 12 Kasım 199 Düzce depreminde madencilerin kısa sürede bölgeye sevk edilmesi sonucu binlerce vatandaş enkaz altından kurtarılmıştı. Asrın felaketi olan ve 11 İli kapsayan Kahramanmaraş depremi sonrası da maden işçileri bölgeye gecikmeli olarak sevk edilmesi tepkiyle karşılanmıştı.
“TBMM KANUN DEĞİŞİKLİĞİ YAPILMALI”
Maden Mühendisi, Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, Deprem kuşağında olan Türkiye’de her an yaşanabilecek felaketler karşısında en büyük bilgi birikim ve tecrübeye sahip olan Maden İşçilerine gerekli yasal düzenleme yapılarak yetki verilmesi gerektiğini söyledi.
Başkan Akgün, TBMM’de acil olarak Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)’nın masaya yatırılması gerektiğini tahlisiye ekiplerinin yanında kömür havzasında devlette ve özelde çalışan tüm madencilere arama-kurtarma yetkisi verilmesi gerektiğini söyledi. Akgün, Şuanda 16 milyondan fazla insanımızın yaşadığı İstanbul depreminden bahsedildiğine dikkat çekerek, “Öncelikli olarak TTK’nın 10 bin 500 olan norm kadrosu tamamlanmalı. İkinci olarak yeraltı maden işçilerine arama kurtarma yetkisi verilmeli. Üçüncüsü ise olası bir afette hiçbir izne tabi tutulmadan tüm madencilerin olası felaket bölgesine sevk edilmesi hususunda gerekli yasal düzenleme yapılmalı” dedi.
Maden işçilerinin mesleği gereği arama kurtarma konusunda uzman olduğunu kaydeden Akgün, “Kamuoyunda sürekli olarak Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)’nın zararından bahsediliyor. Madencinin en büyük felaketlerde ülkeye ne kadar gerekli olduğunu gösteriyor. Türkiye’nin sanayisinin temel taşı olan madenci hiçbir ekibin çalışmaya cesaret edemediği yerden hayat kurtarmasını herkes taktir ediyor.
“HAZIR KUVVETE İHTİYAÇ VAR”
Büyük felaketlerde acil kurtarma konusunda deneyimli insana ihtiyaç olduğu sürece Zonguldak madenleri çalışmalı. Zonguldaklı madencilerin ölümden korkmadığını bir kez daha Dünya ve Türkiye gördü. Deprem kuşağında olan ülkemizin elindeki en uzman kadro maden işçisi. Bunun en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Deprem bölgesinde vefakarca çalışan tüm madenci kardeşlerimi kutluyorum. Bir madenci olarak onların neler yapacağını biliyorum. Kimsenin girilmez dediği enkazın altından yüzlerce can kurtardılar. Madencinin ve madencilik kültürünün bu ülkeye ne kadar çok lazım olduğu ortada. Olası bir felakette bölgelere acil sevk edilmeleri huşunda İktidar ve Muhalefet Milletvekilleri konuyu TBMM gündemine getirerek biran önce yasallaştırmalı” diye konuştu.
“AFAD’IN YAPACAĞI İŞ DEĞİL”
Akgün, Zonguldak madenlerinde yarı mekanize sistem kullanıldığını bu nedenden ötürü domuzdamı, sarma direk yöntemi ile ağaç tahkimat kullanıldığına işaret ederek, “Bu konuda en bilgili insanlar madencilerimizdir. Deprem enkazından en kolay hayat kurtarma yöntemi de ağaç tahkimattır. Koklaşabilir taş kömürü ihtiyacımız için her yıl yurt dışına 6,5 milyar dolar döviz ödüyoruz. Madenci hem ülke ekonomisi için kazacak, hem de olası felakette can kurtarma konusunda hazır ekip olarak çalışacak. AFAD’ın yapacağı iş değil bu. AFAD’a insan doldursanız ne olarak. Oturup bekleyecekler. Hantal yapı oluşacak. Oysaki maden işçisi her gün yaptığı iş zaten bu. O nedenle Zonguldaklı madenciler hazır kıta kurtarma ekibi durumunda” dedi.
Uzmanların İstanbul depreminden bahsettiğini ve söyledikleri riskli bina sayısının 90 binden fazla olduğunu kaydeden Akgün, “Fay hattında olan bir ülkeyiz. Daha önceki büyük depremlerde gösterdi ki koordinasyon eksikliği ve kurtarma konusunda eksikliğimiz ortaya çıktı. Binaların sağlam olmadığı ise ayrı bir konu. Ancak kurtarma konusunda en eğitimli kişiler Zonguldaklı madencilerdir. Diğer madenlerde mekanize sistem kullanılmakta. Onların istemi ile Zonguldak maden işçisinin sistemi oldukça farklıdır. Uzun yıllar yeraltında Maden Mühendisliği yapmış bir kişi olarak söylüyorum; Madencilere kurtarma yetkisi verilmeli. Olası felaket anından hiçbir izne gerek kalmadan malzemeleriyle birlikte afet bölgesine sevk edilmeli. Bu yapılırsa olası felaketlerde can kaybı daha da az olur” diye konuştu.
KAYNAK: CEVDET AKGÜN