Türkiye yaşanan deprem felaketiyle sarsılırken, Ödemiş’in Çamyayla mahallesi’nde daha önce başvurusu reddedilen Mete Doğaltaş adlı şirket tekrar merm
Türkiye yaşanan deprem felaketiyle sarsılırken, Ödemiş’in Çamyayla mahallesi’nde daha önce başvurusu reddedilen Mete Doğaltaş adlı şirket tekrar mermer ocağı açmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu.
Maraş merkezli depremlerin yaraları sarılmaya çalışılırken Mete Doğaltaş isimli şirketin sahibi Mehmet Mete, İzmir’in Ödemiş ilçesi Çamyayla mahallesinde mermer ocağı açmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Bakanlık dosyayı depremlerden iki gün sonra 8 Şubat 2023 tarihinde askıya çıkardı
Şirket, Başova Yaylası’nda ve Çamyayla mahallesinde mermer ocağı açmak için de başvuruda bulunmuştu.
Başova Yaylası’ndaki başvuru sonrasında yöre halkının tepkileri nedeniyle Bakanlık ÇED başvurusunu olumsuz olarak sonuçlandırmıştı.
Çamyayla mahallesindeki başvuru, yine tepkilerin ardından iptal edilmişti.
BÖLGE İÇİN TEHLİKE
ÇED başvurusu dosyasında yer alan bilgilere göre, proje kapsamında 97,94 hektarlık ruhsat sahasının 24,86 hektarlık kısmında yılda 24 bin metreküp mermer çıkarılacak bir ocak açılması planlanıyor.
Proje kapsamında belirlenen mermer ocağına en yakın yerleşim birimi 560 metre uzaklıkta. Ocak alanının hemen yakınında tarım arazileri yer alıyor.
Proje için tekrar başvuru yapılmasına tepki gösteren Ödemiş Koza Hareketi Derneği (Koza-Der) Başkanı Selahattin Bağlı, “Biz daha önceki başvurularda olduğu gibi hiçbir şekilde ödün vermeden bu olayın da karşısındayız. Yöre halkıyla beraber projeyi yine iptal ettirmek için bir önceki seferki kararlılık ve elimizde olan verilerle hukuki yollara başvuracağız. Orada bölgenin içme suyu kaynağı, yaban hayatı, tarım arazileri ve endemik bitkiler yer alıyor. Herkes deprem bölgesine odaklanmışken proje askıya çıkarılmış. Bu sebeple gözden kaçırılabilirdi ancak durumun farkındayız ve mücadele edeceğiz. Ödemiş madenciler için geri dönüşü olmayan bir yoldur” dedi.
ÜLKE KAYBEDECEK
Bağlı şunları dile getirdi: “Çamyayla’da mevsimsel tarım ürünleri barbunya, ceviz, fasulye, domates kestane, elma gibi ürünlerimiz tozdan dolayı çok etkilenecek. Daha çiçekken zarar görecekler. Ürün kalitesi de çok düşecek. Hem köylü, hem de ülkemiz büyük ekonomik değer kaybedecek. Mermer çıkarılırken çıkacak toz bulutlarından yayladaki otlar da etkileneceğinden özellikle küçükbaş üreticiliği bitecek ve bölgeden göç başlayacak.”