8 Maddede Mermer Hakkında Bilmeniz GerekenlerBinlerce yıldır birbirinden görkemli yapıların ve sanat tarihinin en önemli heykellerinin bazılarını
8 Maddede Mermer Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Binlerce yıldır birbirinden görkemli yapıların ve sanat tarihinin en önemli heykellerinin bazılarının yapımında tercih edilen mermer, günümüzde de prestijinden ve cazibesinden bir şey kaybetmiş değil ve hem ülkemizde hem dünyada sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Bu yazımızda gerek yapısal özellikleri gerek estetik değeri ile ilgi gören mermer hakkında daha fazla şey öğrenmek isteyenlerin ilgisini çekeceğini düşündüğümüz bilgileri 8 maddede derledik.
İşte mermer hakkında bilmeniz gerekenler:
Mermer, oluşması milyonlarca yıl alabilen bir doğal taştır
Mermer nedir? sorusunu cevaplayarak başlayalım. Metamorfik kayaçlar (Başkalaşım kayaçları olarak da bilinir), çeşitli türlerdeki taşların sıcaklık, basınç gibi koşullarla değişime uğraması sonucu meydana gelen doğal taşlardır. Bir metamorfik kayaç olan mermer kalker ve dolomittik kalkerlerinin yeniden kristalleşmesiyle meydana gelir. Yapısının %75’inden fazlası kalsiyum karbonattan oluşur. Mermerin doğada oluşumu milyonlarca yılı bulabilir.
Mermer, jeolojik ve endüstriyel bağlamda farklı tanımlanır
Mermer, jeolojik anlamda yukarıdaki maddede belirttiğimiz şekilde tanımlanır. Ticari anlamda ise; kesilip parlatılabilen, yüzeyi işlenebilen her türlü taş mermer olarak değerlendirilmektedir. Başka bir deyişle, ticari bağlamda traverten, kumtaşı, granit, bazalt gibi çeşitli taşlar da mermer sınıfına dahil edilmektedir.
Genelde beyaz-bej-gri tonlardadır, fakat diğer renkleri/desenleri de olabilir
Mermer, doğada çoğunlukla beyaz, bej ve gri renklerin açık ve koyu olarak çeşitli tonlarda bulunur. Bununla birlikte, içeriğinde yer alan yabancı maddelerin (mineral ve tuzlar gibi) etkisiyle kırmızı, pembe, sarı, siyah gibi renkleri de olabilir. Mermer üzerindeki “desenler” olan damarlar da bu yabancı maddelerin varlığının bir sonucudur. Bu damarların farklı mermerlerde tamamen aynı şekilde ortaya çıkmaları neredeyse imkânsız oldukları için, mermere karakteristik bir görünüm katarlar.
Sanat, inşaat ve dekorasyonu kapsayan geniş bir kullanım alanı vardır
Yazının başında da belirttiğimiz gibi, mermer binlerce yıldır hem inşaatta hem de sanat alanında kullanılmaktadır. Efes Antik Kenti, Taç Mahal, Pisa Kulesi ve Partenon, yapımında mermer kullanılan ünlü yapılardan bazılarıdır. Ünlü mermer heykellerden bazıları ise Venus de Milo, Davut (Michelangelo) ve Discobolus olarak sayılabilir. Bunlara ek olarak, mermer günümüzde yaşam alanlarında da gerek döşemelerde ya da tezgahlarda gerekse masa, sehpa gibi parçalarda ya da dekoratif objelerde tercih edilmektedir.
Isı iletimi yüksektir
Yoğun bir yapıya sahip olan mermer, ısıyı çok çabuk transfer eder; bir ortamdaki diğer yüzeylere kıyasla her zaman biraz daha soğuk olmasının sebebi de budur. Bu yüzden özellikle de sıcak iklimlerde bulunan evlerde ve fırın gibi çalışma alanlarında biraz daha serin bir ortam oluşabilmesi için mermer sıklıkla tercih edilir.
Dayanıklı bir yapısı vardır
Mermerin pek çok yapı ve üründe kullanılmasının sebeplerinden bir tanesi de estetik değerine ek olarak dayanıklı yapısıdır. Birçok mermerin sertlik seviyesi ise, Mohs sertlik skalasında 5 üzerinden 3’tür. Evlerde tercih edilen mermerler, doğru şekilde kullanıldıklarında, uzun ömürlü bir kullanım vadederler.
Türkiye, mermer rezervi bakımından oldukça zengindir
Türkiye, dünyanın en zengin doğal taş oluşumlarının bulunduğu Alp – Himalaya kuşağında yer alır. Bu yüzden de mermer rezervi bakımından zengin bir ülkedir. Dünyadaki 15 milyar metreküp olduğu tahmin edilen mermer rezervinin üçte biri Türkiye’de yer almaktadır. Türkiye’deki mermer rezervinin önemli bir bölümü ise Afyon, Balıkesir, Tokat, Denizli, Muğla, Eskişehir ve Çanakkale gibi illerde bulunmaktadır. Türkiye’den, dünyanın pek çok noktasına mermer ihracatı yapılmaktadır.
Yüzyüze